Založ si blog

A opäť kršiaky . . .

Zastávam názor, že ak človek „nemá“ čo povedať, tak je lepšie mlčať.  Na druhej strane mlčať takmer rok je  dosť dlhý čas na to, aby človek sproboval, či celkom neonemel.

 

Tak som sa pustila do napísania blogu o tom, čo ma dnes zaujíma  svojou pravdivosťou. Nie je to príbeh zo života ľudí, tým prestávam rozumieť a oni  prestávajú rozumieť mne. Keď už príbeh, tak jedine z ríše zvierat.  Tam  sa život rieši inštinktom, pudmi a silou, lebo tak to matička príroda riadi. Našťastie s absenciou  mozgu, ktorý by bol určite zneužitý proti nej.

 

Minulý rok som objavila komunitu vtákov – kršiakov rybožravých –  sídliacich v južnom Estónsku. A tiež  nadšencov  týchto krásnych vtákov, ktorí pripravili priamy prenos z hniezda jednej vtáčej rodiny. Tá vychovala tri mláďatá, čo je na kršiaky tak akurát. Nahliadla som do ich života vo fáze, keď  pár už intenzívne vychovával svoje mláďatá, až po ich odlet do zimovísk v Afrike.

 

S príchodom jari sa kršiaky vrátili  spať do Estónska a Lotyšska. Projekt monitoringu hniezd kršiakov pokračuje  už v rozšírenej verzii. K pôvodnému hniezdu  pribudlo ďalšie v Estónsku a jedno v Lotyšsku. Kým život v novo sledovaných  hniezdach prebieha štandardne,  v pôvodnom  hniezde sa udiali dramatické udalosti, ktoré ma prekvapili a len pánboh vie, ako ovplyvnia  hniezdenie rodiny  a ich potomkov.

 

Samec  Madis (tak ho nazvali prispievatelia na fóre), sa vo svojom hniezde prvý raz  ukázal na obed  17. apríla 2013. Potom čoraz dlhšie v ňom zotrvával, až sa pustil do úpravy hniezda pre svoju minuloročnú družku, samicu Piret. Vraj kršiaky žijú v monogamnom zväzku a  tak Madis čakal na svoju Piret, ktorá už  meškala. A stalo sa, že Madisova činnosť a volanie už na druhý deň prilákali do hniezda mladú samičku, ktorú fórum pomenovalo Oxana.  Nedala sa odradiť chladným privitaním  a počiatočným nezáujmom Madisa. Čím dlhšie Piret meškala, tým viac sa Oxana zbližovala s Madisom a zanedlho ju prijal za svoju novú družku. Lovil pre ňu ryby a začali sa páriť.  Za päť dní po Madisovi  konečne dorazila do hniezda Piret, odohnala Oxanu, ale tá na Piret tvrdo útočila, až Piret ten boj  na druhý deň vzdala a odletela. Na túto tvrdú konfrontáciu doplatila kamera, ktorú Oxana načas  vyradila z prevádzky a mnohé perá z chvosta a krídel Piret. V čase bojov sa Madis v hniezde takmer neukazoval. Nuž, samec!


 

Spolužitie  Madisa s Oxanou nerušene mohlo pokračovať. Madis  staval hniezdo  a Oxana  zniesla do neho  vajce 1. mája.


 

Dalo sa predpokladať, že za deň, dva, pribudne ďalšie. Oxana ďalšie vajce nestihla zniesť, lebo 3. mája sa vrátila Piret a urobila s Oxanou krátky proces, teraz  ju z hniezda vystrnadila ona. Od vtedy je paňou hniezda Piret. Napriek tomu, že hniezdo je lepšie vybudované pre mladé, na čom má veľkú zásluhu samotná Piret, pohľad do hniezda je smutný.  Na vajci sedí jedine Madis, ale ten sa stará aj o potravu a nosí materiál na hniezdo, tak ho veľmi nepoohrieva. Piret na vajce dosiaľ nesadla, aj keď stojí nad ním. Sama žiadne vajce doteraz  nezniesla a už jej nezostáva veľa času na vlastné mláďatá, kvôli čomu sa terigala zo  Sudánu späť do Estónska.

 

A tak s obavami hľadím do hniezda a čakám ako dráma tejto dvojice skončí.

Tri hniezda, tri monitorované rodiny kršiakov, na adrese prvého sídli Piret.

http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas2.html

http://pontu.eenet.ee/player/zivju-erglis.html

 

A ešte pár slov k ochranárom v Estónsku a Lotyšsku. Veľa rokov sledujú migráciu kršiakov. V roku 2012 označkovali a vybavili vysielačmi päť kršiakov, medzi nimi aj Piret. Jej vysielač prestal vysielať pri jej návrate späť v roku 2013, niekde v delte Nílu a jedným z predpokladov bol, že  na ceste zahynula. Takže všetci si vydýchli, keď sa 22.apríla objavila v hniezde a všetci sú v očakávaní, ako táto sezóna u nej dopadne.  Z tých piatich kršiakov vybavených vysielačom, zahynuli dvaja. Samček v Taliansku na ceste do zimoviska a samička na území Afriky pri návrate   späť do Estónska.

 

 

 

Mediálna bublina-Zuzana Čaputová

05.03.2019

Po ostatných prieskumoch agentúr Focus a AKO som si pripomenula rok 2007 a prezidentské voľby vo Francúzsku. Tam novinári vyrobili prezidentskú hviezdu Ségolène Royalovú, kandidátku socialistov, ktorá keby nebola pokazila poslednú debatu s protikandidátom Nicolasom Sarkozym, kandidátom UMP, možno by sa bola stala prezidentkou Francúzska. Už od roku 2006 novinári vytvárali [...]

A opäť kršiaky . . . pokračovanie

04.08.2013

S kršiakmi rybožravými alebo inak aj morskými orlami, som sa rozlúčila, keď sa v hniezde v Lotyšsku vyliahlo prvé mláďa. Bolo to koncom mája. Postupne sa vyliahli ďalšie malé kršiačiky, bez problémov vyrástli, vyleteli z hniezda a dnes sú samostatne fungujúcimi jednotkami. Znamená to, že lietajú a lovia bez obmedzenia a v hniezde sa občas stretnú pri spoločnom [...]

Keď veci idú ako majú . . .

09.06.2013

Povodne boli a budú. Tá súčasná na Dunaji mala niekoľko naj. Najvyššia hladina Dunaja, najväčší prietok, atď. Ale aj niečo pozitívne, napáchala asi najmenšie škody a nemala žiadne obete na životoch. Povodeň je vždy zlá, sila vody enormná a nikto si nemôže byť istý, či nedôjde k mimoriadnej udalosti – pretrhnutiu hrádze a pod. Médiá statočne pokrývali [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

petra

Leť, ptáku, leť!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 57787x
Priemerná čítanosť článkov: 9631x

Autori blogu

Kategórie

  • Žiadne kategórie