Založ si blog

Moje rekviem za arcibiskupa Bezáka

Koľko omší za zomretých odslúžil za svojho života?  Predpokladám, že dosť. A pre mňa dnes, akoby nastal čas, keď prišiel rad na zádušnú omšu za arcibiskupa Bezáka. Samozrejme, že  v prenesenom význame. Arcibiskup fyzicky žije a prajem mu, aby sa tešil dobrému zdraviu dlhé roky.  Ako cirkevný hodnostár však „zomrel“ v deň, keď sa začal pretláčať s Vatikánom. Začalo to zverejnením informácie o jeho odvolaní. Pokračovalo bohoslužbou, ktorou sa lúčil s veriacimi, koncertom a zhromaždením na jeho podporu. Korunu tomu všetkému nasadilo zverenie 11 otázok Vatikánu a odpovede arcibiskupa Bezáka na ne. Dnešné rokovanie  KBS na Donovaloch, malo už len jeden  cieľ.  Dať verejnosti najavo, že  RKC na Slovensku považuje prípad arcibiskupa Bezáka za vybavený.

 

Aj odísť treba vedieť, so cťou a noblesou. Arcibiskup Bezák to nezvládol. Neviem, čo sledoval tým, že Františkovi Mikloškovi posunul informáciu o svojom skorom odvolaní.  Musel vedieť, že doťahovať sa s Vatikánom  cez média a burcovaním veriacich  na svoju podporu nič nemôže zmeniť na rozhodnutí pápeža. Pán Boh dal, Pán Boh vzal! Pápež menuje, pápež odvoláva!  Bolo  naivné sa domnievať, že očistí seba,  svoje spravovanie  arcibiskupského úradu, svoj osobný život. Naopak, mohol predpokladať, že zverejnením  písomností z komunikácie medzi ním a Vatikánom sa  vyplaví množstvo nelichotivých vecí aj z jeho súkromia, a to bez ohľadu nato, či sú pravdivé.

Priznám sa, že prvý raz som zapochybovala o Bezákovi, keď som si prehrala záznam z bohoslužieb, v ktorých sa „lúčil“ s veriacimi.  Podľa mňa to nebolo lúčenie, ale snaha spochybniť rozhodnutie pápeža a seba obhajovať divným spôsobom. Namiesto v cirkevných knihách, listoval a čítal pápežovu korešpondenciu a pritom komentoval svoje počínanie slovami:  obžalovaný má právo sa brániť všetkými prostriedkami, porušiť sľub i povinnosť mlčanlivosti. Ani v svetskom práve  to neplatí doslovne, nie to ešte v cirkevnom práve. Nebudem tie jeho slová hodnotiť, len konštatujem, že pred tromi rokmi cirkev urobila chybu, ktorú teraz napravila.

 

Nie som kňaz a slúžiť zádušnú omšu nemôžem. Urobím tak prostredníctvom umelcov a hudby skladateľov, ktorí  svoje diela  zložili na oslavu Boha  a jeho utrpenia. Mozart, Dvořák, Fauré, Verdi  a stovky ďalších. Všetky sú skvostné, ale vždy sa rada vrátim k  Verdiho Requiem, nahrávke z roku 2001, s berlínskymi filharmonikmi a dirigentom Claudiom Abbadom. Je pre mňa zážitok sledovať prácu Abbada, schudnutého, zostarnutého, sužovaného ťažkou chorobou.  Na nete nie je ucelená nahrávka, tak  aspoň záverečnú časť.

 

Verdi – Requiem  Libera me


 

 

 

 

 

Mediálna bublina-Zuzana Čaputová

05.03.2019

Po ostatných prieskumoch agentúr Focus a AKO som si pripomenula rok 2007 a prezidentské voľby vo Francúzsku. Tam novinári vyrobili prezidentskú hviezdu Ségolène Royalovú, kandidátku socialistov, ktorá keby nebola pokazila poslednú debatu s protikandidátom Nicolasom Sarkozym, kandidátom UMP, možno by sa bola stala prezidentkou Francúzska. Už od roku 2006 novinári vytvárali [...]

A opäť kršiaky . . . pokračovanie

04.08.2013

S kršiakmi rybožravými alebo inak aj morskými orlami, som sa rozlúčila, keď sa v hniezde v Lotyšsku vyliahlo prvé mláďa. Bolo to koncom mája. Postupne sa vyliahli ďalšie malé kršiačiky, bez problémov vyrástli, vyleteli z hniezda a dnes sú samostatne fungujúcimi jednotkami. Znamená to, že lietajú a lovia bez obmedzenia a v hniezde sa občas stretnú pri spoločnom [...]

Keď veci idú ako majú . . .

09.06.2013

Povodne boli a budú. Tá súčasná na Dunaji mala niekoľko naj. Najvyššia hladina Dunaja, najväčší prietok, atď. Ale aj niečo pozitívne, napáchala asi najmenšie škody a nemala žiadne obete na životoch. Povodeň je vždy zlá, sila vody enormná a nikto si nemôže byť istý, či nedôjde k mimoriadnej udalosti – pretrhnutiu hrádze a pod. Médiá statočne pokrývali [...]

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

Russia Military Official Arrest

Putinovho generála asi kŕmili úplatkami, jeho žena žila v luxuse. Je to predzvesť konca ministra obrany?

24.04.2024 14:00

Námestníkovi šéfa rezortu obrany hrozí až 15 rokov väzenia. Prečo šéf Kremľa umožnil zatknúť jedného z najvplyvnejších predstaviteľov ozbrojených síl?

Atény / Sahara / Prach / Akropola /

Atény sa opäť zafarbili do oranžova, prach zo Sahary pohltil aj Akropolu

24.04.2024 13:43

Meteorológ Kostas Laguvardos výhľad z jednej meteorologickej stanice prirovnal k pohľadu na Mars.

europarlament, európsky parlament, eú, vlajky

Mimovládne organizácie píšu do Bruselu, chcú nezávislú a slobodnú RTVS

24.04.2024 13:02

Otvorený list, pod ktorý sa podpísalo viac ako 68-tisíc občanov Slovenska, smeruje poslancom europarlamentu i eurokomisii.

petra

Leť, ptáku, leť!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 57801x
Priemerná čítanosť článkov: 9634x

Autori blogu

Kategórie

  • Žiadne kategórie